Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Prisad uppfinning läker ben

Nyhet: 2010-12-09

Skapastipendiet delades i tisdags ut för 25:e gången i samband med Tekniska Mässan i Stockholm. Årets uppfinnare blev norrbottningen Per-Olof Karlsson för en metod att rena fordonsgas från koldioxid. Men juryn valde att också premiera trion från Linköping och Elisabeth Wikström Shemer från Stockholm, som konstruerat ett portabelt instrument för att upptäcka förändringar i livmoderhalsen.

Linköpingsprodukten som marknadsförs under namnet Skruvcoat är en beläggning som stärker ben runt metallimplantat genom att tillföra ett läkemedel mot benskörhet, bifosfonater.

-Vi hade i flera år experimenterat med bifosfonater vid benläkning och fått gynnsamma effekter i djurförsök. Pentti Tengvall och doktoranden Trine Vikinge utvecklade metoden att sätta läkemedlet direkt på metallytan, säger Per Aspenberg, professor i ortopedi vid LiU.

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2010-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?